Най-красивите плажове на юг от Бургас

Днес искаме да Ви разкажем за красивите плажове на юг от Бургас. Докато писахме статията ни се прииска да ги обиколим всичките. На всяко едно от тях намерихме по нещо красиво, нещо необяснимо, нещо спиращо дъха. И сега, искаме да споделим тази емоция с Вас.

 


 

СОЗОПОЛ И ЧЕРНОМОРЕЦ

 

Плаж „Червенка“ Черноморец

Плаж "Червенка" е част от голяма плажна ивица, разположена на юг от Черноморец и стигаща до Созопол. Тя обхваща едни от най-красивите и предпочитани плажове по южното Черноморие на България - къмпинги "Градина" и къмпинг "Златна рибка". Плажната ивица е просторна, а морската вода плитка и почти през целия сезон топла. Пясъкът е ситен и златист. В северния край на плажа има много скали, което е предпочитано място за шнорхелинг и гмуркане.

 

Плаж къмпинг „Златна рибка“

Разположен е сред богата растителност в южната част на плаж „Червенка“ и се намира на 2 км. от град Созопол и на 7км от Черноморец.

Плажът е сред най-познатите плажове по южното Черноморие на България. Плажната ивица е широка и дълга, пясъкът ситен и златист. Водата е плитка , топла и почти винаги спокойна. Има всякакви водни атракциони, които забавляват туристите. По плажната ивица има заведения за хранене и барове, които се превръщат бързо в любими места на туристите. Има възможност за поставяне на собствен чадър, въпреки многото платени, поставени на пясъка.

 

Плаж къмпинг „Градина“

Къмпинг Градина е едно от най-красивите и спокойни места по нашето крайбрежие за къпане и събиране на тен. Намира се на 1км от Черноморец и на 6км от Созопол. Природата е много красива и всеки би харесал да прекара няколко дни под открито небе на това място.
По плажната ивица са разположени платени чадъри и шезлонги, но там има достатъчно място, където да се настаните и без да се налага да плащате. Плажът е доста посещаван през лятото, но е достатъчно голям, за да може да побере всичките си посетители, без те да сядат много близо един до друг.
За по-голямото ви удобство и удоволствие са изградени и няколко бара и ресторанта, където сервират вкусни ястия и напитки.
Любителите на водните спортове няма да останат разочаровани. Те могат да карат сърф, лодка, водно колело или пък да се гмуркат в тамошните черноморски води. Водата е плитка и чиста и е подходяща за деца. Децата могат да бягат и играят на воля, тъй като има достатъчно място. Плажът е охраняем, което е изключително важно за всички туристи, идващи в Градина с децата си.

Къмпингът има изключително удобно местоположение, тъй като се намира в близост до най-известните летни курорти Созопол и Черноморец и до атрактивни забележителности като остров Свети Иван и Беглик Таш.

 

На стратегическо място, точно по средата между двата курорта, се намира хотел Black Sea Star****. Той предоставя всички удобства за забавления и релакс, само на 100м от златистия пясък на къмпинг Градина.

 

Централен и южен плаж „Черноморец“

Централният плаж в малкото курортно градче Черноморец е едно от най-красивите плажове от градски тип, които можете да видите по българското крайбрежие. То е любимо място за плажуване от българи и чужденци, защото е чист и поддържан, а гледките наоколо са удивителни.
Плажната ивица е сравнително тясна и е дълга около 2 км. Размерите на плажа са ограничени, заради местоположението на залива, върху който се шири. От друга страна обаче водата е много плитка и бистра, което я прави подходяща за семейства с деца. Пясъкът е мек и златист, а децата ви могат да си правят пясъчни замъци на воля. Също така има възможност за каране на сърф, гмуркане, обиколка с лодка или каране на водно колело. Така че ако ви омръзне само да се излежавате на плажа, има начини да се разнообразявате и забавлявате.
Ивицата е охраняема, а разстоянието от нея до центъра на града е около 15 минути. Около плажа и в града има редица заведения за хранене и магазини.

Южният плаж на Черноморец е много малък. Плажната ивица е заета по цялото си протежение от платени чадъри. Мястото е доста красиво и романтично. От едната страна се виждат красивите скали на Червенка, които влизат на дълбоко в морето. Брега е обявен за природна забележителност. Около плажа има заведения за храна и питиета. Пътищата не са в много добър вид.


Плаж „Каваците“

Плаж "Каваците" се намира в залив, на около 3км южно от град Созопол. Плажът се намира близо до стария път Созопол – Дюни. Плажната ивица е заобиколена от гора тополи. Пясъкът е фин, жълт. Дъното е равно, пясъчно. Край плажа са разположени няколко заведения за хранене и бар. В близост до плажа се намират къмпинг "Каваците" и къмпинг "Смокините". До плажа има и платен паркинг. Близо до плаж „Каваците“ има автобусни спирки, където може да се хване автобус до Созопол, Приморско и Царево.

 

Плаж къмпинг „Смокиня“

Ако мечтаете за тихо и спокойно местенце на Българското Черноморие, но не искате да се смесвате с тълпите от хора в известните летни курорти, то тогава плажът на къмпинг Смокиня сигурно ще ви хареса. Къмпингът се простира на 3.5 км. южно от град Созопол, а в близост са разположени и къмпингите Каваците и Веселие. Районът е защитена зона, тъй като влиза в рамките на резерват Пясъчна лилия.
Пясъкът е чист и фин, а водата бистра и плитка. Там няма да се притеснявате да пускате децата си да играят в морето и да се къпят, но разбира се като не ги изпускате от поглед. Хубавото е, че плажът се охранява през деня и спасители следят за безопасността на летуващите.
Плажната ивица е дълга и просторна и ще се наслаждавате на истинско спокойствие и тишина. В къмпинга са изградени няколко заведения, където да хапнете или да си поръчате студено питие, докато събирате тен и се излежавате мързеливо на мека възглавница. Смокиня е примамлива дестинация за любителите на водните спортове и особено за гмуркачите. Морското дъно крие уникални красоти, които не един и двама гмуркачи желаят да опознаят.

Къмпинг „Веселие“

Къмпинг Веселие е едно от най-атрактивните места за почивка и релакс по българското Черноморие. Плажът в къмпинга е особено популярен сред нудистите и те са най-вече редовните му посетители.
Веселие е разположен на 5 км. южно от град Созопол
 и в непосредствена близост до къмпинг Смокиня. На плаж Веселие има изградени ресторант и бар, където да похапнете риба и да се освежите със студена напитка в горещото време
В обозначените зони плажът на къмпинг Веселие е охраняем. Водата е чиста и приятна за къпане, като морското дъно е полегато. Покрита е с мек златист пясък, който няма камъни.
До къмпинг Веселие можете да стигнете лесно с кола. Там са изградени и платени паркинги, за да оставите автомобила си. Други плажове, които са в близост до къмпинга са Алепу (3 км.), Царски плаж (5 км.), Аркутино (6 км.). Не далеч се ширят и къмпингите Каваците, Златна Рибка и Градина, където плажовете също са много красиви и чудесни за къпане и събиране на тен.

Плаж Атия се намира в близост до нос Атия в община Созопол, област Бургас. Плажът е с дължина от около 3 км. Пясъкът е с жълто-черен цвят, плътен и смесен със златисти люспички. Водата е кристално чиста, а морското дъно е гладко, има лек наклон и е песъчливо. През лятото температурата на водата достига до 25-26 градуса. Плажът е незастроен и почти безлюден. Лови се илария, паламуд и попчета през есента. Среща се често сафрид и чернокоп.

 

Плаж „Росенец“

Плажът е естествен завършек на живописния парк "Росенец" (известен още като "Отманли"). Намира се в землището на село Атия, около 15км южно от Бургас и 19 километра северно от Созопол.
Плажът е все още "див" и чист. Заобиколен е от зеленина и красиви скали и предлага невероятна гледка към Остров "Света Анастасия". Макар и малък, плажът е много красив и все още непренаселен. Подходящ е за хора, които желаят да се отърсят от шума и забързаността на града. Разполага със заведение, което предлага вкусна храна и невероятна атмосфера.
След плаж, може да се насладите на прохладата на парка, където има няколко беседки, барбекю зона и спортни игрища, които го правят подходящ за семейни излети и пикник.

 

Разстояние от Black Sea Star Hotel до:

Плаж „Градина“ – 0,1 км.

Плаж „Златна рибка“ – 3,6 км

Централен и южен плаж Черноморец – 3,5 км.

Плаж „Каваците“ – 8,1 км.

Плаж „Смокиня“ – 8,6 км.

Къмпинг „Веселие“ – 9,7 км.

Плаж „Атия“ – 9 км.

Плаж „Росенец“ – 24км

 


 

ПРИМОРСКО

Приморско има обширна плажна ивица, по която са разположени над 80 ваканционни комплекса и летни къмпинги. Местността е покрита с широколистна растителност и всъщност представлява парк с много алеи сред буковите гори. Курортът е известен заради 10 километровия пясъчен плаж, който е най – дългия на Българското Черноморие.

 

Плаж „Алепу“

Плаж Алепу се намира на няколко километра от Созопол, веднага след плаж Дюни и е един от най-красивите български плажове. Известен е още и като "Шофьорския плаж" поради граничещия с него крайморски път между Дюни и Приморско. Плажът е един от малкото останали в България, където няма толкова голяма човешка намеса, но е и неохраняем. Кръстен е на защитената местност Алепу, обхващаща района между плажа и блатото Алепу. Тук е любимо място на нудистите, а също така и на хората с кучета, тъй като на другите плажове не се допускат животни.

 

Плаж „Аркутино“

Плаж Аркутино е всичко, за което човек може да мечтае през лятото. Излежавайки се на плажа и релаксирайки пълноценно, ще имате възможност да се любувате на страхотната гледка, откриваща се към остров "Свети Тома"- прочут с това, че единствено там виреят диворастящи кактуси от рода Опунция. Пясъчната лилия, която се среща по пясъчната ивица на Аркутино и до устието на река Ропотамо е защитен вид.

Плаж Аркутино е доста известно място за плажуване сред българите, по южното ни крайбрежие. Плажът е част от резерват Ропотамо и е разположен между курортните комплекси Дюни и Приморско. Аркутино се характеризира с красива и обширна плажна ивица. Водата е много чиста и дори може да видите как рибките плуват в нея. Плажът е доста подходящ за деца, тъй като не е пренаселен и се охранява от спасители. Освен това се намира сред природата, въздухът е свеж и е далеч от шумотевицата, така че малчуганите могат да си играят на воля.
В случай, че обичате водните спортове на Аркутино е изградено сърф училище, където срещу определена такса ще получите оборудване. Ако ли пък сте начинаещ има инструктори, които дават уроци по сърф.
Когато ви стане твърде горещо и ви се прииска да пийнете студен коктейл, заведението на плажа предлага разнообразие от напитки за всеки вкус и предпочитания.
Не далеч от Аркутино са разположени и другите плажове: Алепу – 2.54 км., Царски плаж – 10.69 км., плаж Перла – 6.54 км.

 

Северен плаж Приморско / Плаж „Перла“

Самото му име подсказва, че плажът се намира в северната част на Приморско. Плажът е известен с името „Перла“ поради непосредствената си близост до резиденция „Перла“ Плажуващите имат възможност да релаксират, да събират слънчеви лъчи и да си топят краката в топлото море, докато седят на златистият и горещ пясък. Зад самия плаж се намира блатото Стомопло, което е обявено за защитена местност.

Северният плаж на Приморско е прекрасно място за прекарване на лятната почивка. Плажната ивица е дълга и просторна и привлича множество посетители всяка година. Условията за плажуване там са чудесни, тъй като плажът се поддържа чист и има разположени заведения и капанчета по алеята, където да се скриете от слънчевите лъчи и да релаксирате.
Пясъкът е много мек и ситен и е идеален за правене на пясъчни замъци. Водата също е приятна, а със сигурност ще забележите, че в морето се образуват големи вълни. За туристите са осигурени различни забавления като водни ски, разходка с банан, джетове и гмуркане.
Плажът е доста подходящ за деца, защото водата е плитка и бистра.

Ако решите да отседнете в Приморско най-подходящото място е Хотел Приморско дел Сол*****. Близостта му до плажа и предлаганите удобства го правят предпочитано място за лятната почивка на много българи и чужденци през последните години.

Най-популярните забележителности в близост до Приморско дел Сол са Беглик Таш (4 км.), река Ропотамо, Поморийското езеро и река Велека.

 

Южен плаж Приморско

Плажът е подходящ за семейна почивка, брегът е полегат и плитък. Морското дъно е покрито с пясък, в малки участъци до скалистия бряг има наслагвания от камъни. На плажа има възможност да се играе плажен футбол и волейбол, както и водни атракциони, има много заведения и капанчета.

 

Разстояние от Хотел Приморско дел Сол до:

Плаж „Алепу“ – 17.7 км.

Плаж „Аркутино“ – 14.3 км.

Северен плаж Приморско/Плаж „Перла“ – 0.2 км.

Южен плаж Приморско – 1.3 км.

 


 

КИТЕН

Китен е очарователно курортно селище, което се простира в Югоизточна България, община Приморско. Китен има изключително живописно местоположение, а неговите красиви плажове са основната причина да привлича всяка година толкова голям брой посетители от страната и чужбина.

Плаж Атлиман

Плажът е разположен на красив залив в северната част на Китен. Той е изключително красив със ситен златист пясък и синя, топла морска вода. Заобиколен е от гориста растителност. В залива рядко има вълнение. На плажа се предлагат чадъри, морски атракциони – банани, джетове и др. Мястото е чудесно за почивка на хора от различни възрасти.

Плаж Атлиман е едно много живописно място. Той е доста голям, както на ширина, така и на дължина. Дължината му е над 2 км, а неговата площ е около 80 000 кв. м. Поради северното разположение на плажа спрямо града, той е известен и с другото си име - Северният плаж. Плажът е обграден от красиви скали. В единия му край точно между скалите, където те образуват малък залив се намира едно от най-старите заведения в курорта. То работи само през летния сезон, като през деня е кафе, а в късните часове на деня е дискотека. Там гостите имат възможност да се забавляват на самия бряг и в морето.

Плажната ивица се поддържа в добро състояние и се охранява от спасители. На плажа са поставени чадъри и шезлонги под наем, но е на разположение и свободно пространство, където да се настаните без да е необходимо да плащате.
Като всеки модерен плаж и тук са осигурени плажни атракции за малки и големи.

Само на 950м от този прекрасен плаж се намира Вилно селище „Жасмин“. Това райско кътче предлага удобства за спокойна и незабравима почивка, а прекрасната гледка към морето допълва усещането за безвремие.

 

Плаж Корал

Плажът при Корал е един от малкото останалите диви плажове по южното ни Черноморие. Плажът е наистина много красив и изключително чист. Плажната ивица е дълга и широка. Около нея има гора. Морската вода е кристално чиста, плитка и без ями и поради тази причина е подходяща за деца и хора, които не могат да плуват. Въпреки това трябва да внимавате, тъй като плажът не се охранява. На плажа има училище за водни и екстремни спортове. Има възможност за отсядане както в хотел и къмпинг, така и в палатка или кемпер.

Той се намира на 4.8км от вилно селище „Жасмин и граничи с къмпинг Юг.
Корал е още едно кътче край морето, което не е урбанизирано и застроено с модерни хотели. Плажът е атрактивна дестинация за туристите, които мечтаят за спокойствие и уединение.
На плажа има изградени няколко заведения, където да хапнете риба или да се освежите със студена напитка.

Плаж къмпинг Юг

Къмпинг Юг се намира на 3 км южно от гр. Китен и 3 км на север от курортното селище Лозенец.

Прекрасен плаж! Има секция с чадъри и шезлонги и такава без. Чист, ситен пясък и прозрачна вода. В ресторанта на плажа има обедно меню. Подходящо за деца

Къмпинг Юг и Плаж Корал са красиви места за плажуване, отдих и лагеруване сред природата. Разположени са на една и съща плажна ивица между курортите Китен и ЛозенецОсвен с бистрите си води, плажовете очароват посетителите си и със своята шир, пясъчни дюни, гъсти гори разположени зад плажната ивица, както и с липса на масивни бетонови постройки. Плажовете се посещават както от бивакуващите на къмпинга, така и от гостите на близките курорти, в търсене на нови вдъхновяващи гледки, и нюанси за обогатяване на ваканционното настроение.

 

Плаж Караагач

Тази територия се води като Южен плаж на Китен. Той обхваща почти цялата крайбрежна територия покрай града и стига чак до устието на река Караагач. Дължината на бреговата ивица е близо 1400 м. Плажната ивица е широка и просторна, но често е препълнена с хора. Пясъкът е чист. Има частни чадъри и възможност за поставяне на собствени. Около плажа има места, от които могат да се закупят храна и напитки. 

Ако сте решили тази година да посетите Китен, не пропускайте да обиколите и неговите околности, които крият много красиви и омайващи места. Един страхотен начин да отскочите до съседните селища Ахтопол и Созопол е като се качите на корабче, което тръгва от малкото пристанище в градчето.

  


 

ЦАРЕВО И ЛОЗЕНЕЦ

 

Плаж Мечата дупка

Плаж "Мечата дупка" е разположен между Централния плаж на Лозенец и плаж Корал. Той е дълъг около 120 метра и широк 25 метра. Това е едно прекрасно заливче за релаксираща почивка. До него се намира и още един по-малък плаж, дълъг 60 метра, чието дъно обаче е по-каменисто.
Заливът е известен с уникално бистрата си вода, естествена лагуна подходяща за малки деца и бебета. Той е подходящ и за подводен риболов. Плажът е кръстен на пещерата "Мечата дупка", която се намира в скалите наблизо. Името и се дава преди много години от стари рибари, уловили двойка тюлени (морски мечки) в своите мрежи.

 

Централен плаж Лозенец

Централният плаж в Лозенец представлява дълга плажна ивица. Точната дължина е 650 метра, а широчината му е 90 метра. Плажът е покрит със златист, ситен и мек пясък.
По него са разположени чадъри, шезлонги, заведения за хранене и естествено летни барове, от които можете да си вземете разхлаждащи напитки. Също така там можете да намерите различни водни развлечения, присъщи за всеки уважаващ себе си плаж – водни колела, джетове, банани.
В северната част на плажа има сърф училище, където имате страхотната възможност да овладеете вълните със сърф или кайт. Мястото е известно сред сърфистите и е доста посещавано от тях.

 

Само на 200м от плажа, ще намерите Хотел Лозенец Ризорт. Той предоставя прекрасни условия за почивка на цялото семейство, за кратка или по – продължителна отпуска на морето или за спокойна и релаксираща ваканция с любимият човек.

 

Плаж къмпинг Арапя

Къмпинг Арапя е едно чудесно място сред природата, където можете да си отпочинете от ежедневния стрес и да се насладите на лятната си ваканция с близките и семейството ви. Къмпингът се намира в близост до Царево и може да се похвали с доста посетители през горещите дни.
В къмпинга са изградени всякакви удобства за гостите – хранителен магазин, бутка за сувенири, ресторант, както и водолазно училище на самия плаж. Ако проявявате желание да разгледате морското дъно и искате да се гмуркате, ще останете доста доволни, защото водата е чиста и видимостта е много добра. Ако ли пък сте начинаещ за вас се предлагат водолазни курсове.
В Арапя има прекрасни условия да дойдете на почивка с децата си. Няма да ви се наложи постоянно да се притеснявате за тях, тъй като плажът се поддържа чист, водата не е дълбока, а плажната ивица не е толкова претъпкана и оживена. Но дори и да има много хора, плажът е достатъчно голям, за да нямате усещането, че всеки се блъска във вас. Скалите, които се ширят по крайбрежието са много красиви, а гледката на разбиващата се в тях вода е удивителна. Там често ходят рибари, които опитват късмета си за добър улов.
Ако още не сте решили къде да прекарате тази година лятната си отпуска, бихме казали, че къмпинг Арапя е много подходяща дестинация за тази цел. Невероятното съчетание от море, плаж и живописна природата омайват туристите и ги карат да се завръщат отново и отново при всяка удобна възможност. В района има разнообразие на забележителности, както природни, така и исторически, което е още една предпоставка да обмислите възможността да го посетите. Арапя се е сгушил на малък залив само на 3 км. северно от град Царево
.

Настаняването в къмпинга е в бунгала или в
Хотел Arapya del Sol. Условията в него са подходящи за спокойна и пълноценна почивка, далеч от шумотевицата на големите курорти. Хотела разполага с безплатен паркинг и е на броени метри от прекрасния плаж.

Попски плаж Царево

Повечето от вас са чували, че Царево е един много красив черноморски град, където има отлични условия за лятна почивка. Ако го посетите лично ще се убедите, че тези слухове не са случайни, а са напълно оправдани.
Плажовете на Царево са притегателна точка за туристите. Единият от тях е Попският плаж, който се намира в най-северната част на градчето. Крайбрежието там е много живописно и се радва на прекрасни гледки. Самият плаж не е много дълъг (150м), но за сметка на това е доста просторен. Достъпът до него е много лесен от всяка една точка на Царево. Разстоянието от центъра на града до плажа е около 1 километър, а на километър и половина на север се намира Къмпинг Арапя.
През лятото плажът е любимо място за малки и големи, българи и чужденци в периода от май до септември. Водата там е много топла и чиста, а дъното е плитко дори и по-навътре в морето. Плажът е покрит с мек и ситен пясък, който е без камъни и има хора, които се грижат за неговата чистота.
На Попския плаж ще намерите достатъчно място да се настаните спокойно на плажа.

Плаж Нестинарка

Плаж "Нестинарка" е един от най-големите в близост до Царево. Той е дълъг около 550 метра и широк 90 метра. Намира се в южната част на града, в близост до квартал Василико. Това е голям и хубав плаж, дъното е покрито с пясък и няма никакви скали, които да пречат на приятното плуване. До него се стига по пътя от Царево за кв. Василико, като след отбивката за Стария квартал се продължава надолу. Плажната ивица е голяма и просторна и има място за всеки да се настани необезпокояван на плажа. Предлагат се платени чадъри, но има и свободна зона, където да се разположите и сложите личен чадър. На самия плаж има няколко заведения, в които се предлагат напитки и готвени ястия. Плажът е охраняем и е подходящ за деца.

Плаж Силистар

Плажът е отдалечен на 31км от Лозенец, по пътя, който свързва Резово и Синеморец. Пясъчната ивица е покрита със ситен пясък. Никъде другаде няма да видите такова морско синьо. Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста.
Плажът е с дължина около 1км и ширина около 50м. Веднъж посетили това приказно място, ще се върнете отново. Плажът е част от едноименната защитена местност "Силистар"

Районът е обявен за защитена местност през 1992 г. и поради тази причина не е застроен, както повечето плажове по морето. В местността Силистар живеят редица защитени животински видове като лешояд, черен щъркел, кълвач, гълъб, хралупар и др.
За по-голямото удобство на туристите има изградено малко заведение, откъдето да си купите напитки за освежаване. Освен това има платени чадъри и построени дървени шатри, които са чудесен вариант за големи компании. Осигурен е и платен паркинг.



В България е пълно с морски кътчета, които могат да направят почивката ни прекрасна и незабравима. Нужно е само да #ИзберетеБългарското.

Прекрасно лято 2020!

Primorsko Del Sol
Black Sea Star
Arapya Del Sol
Jasmin
Lozenets
Pirin Place
Ores Boutique Hotel